Liposukcja ultradźwiękowa polegająca na rozbiciu komórek tłuszczowych za pomocą głowicy ultradźwiękowej, która wywołuje w tkance tłuszczowej efekt kawitacji. Fale ultradźwiękowe różnej częstotliwości niszczą błony komórek tłuszczowych, usuwając w ten sposób lokalnie nagromadzoną tkankę tłuszczową. Po zabiegu polecany jest drenaż limfatyczny, który ma na celu usunięcie produktów rozkładu w procesach metabolicznych.
Zastosowanie fali ultradźwiękowej umożliwia miejscowe rozbijanie komórek tłuszczowych na brzuchu, ramionach, biodrach, pośladkach oraz udach. Już w trakcie pierwszego zabiegu następuje redukcja obwodu ciała. Podczas stosowania liposukcji ultradźwiękowej generowane są pęcherzyki, które wraz ze wzrostem ciśnienia ulegają implozji. W trakcie implozji pęcherzyki emitują falę ciśnienia, która rozchodzi się w ośrodkach płynnych, pobudza adipocyty i płyn międzykomórkowy, co prowadzi do rozpadu błony komórkowej i rozpadu adipocytów (komórek tłuszczowych). Uwolnione kwasy tłuszczowe są następnie metabolizowane przez wątrobę i wydalane z organizmu. Technologia liposukcji ultradźwiękowej jest nieinwazyjna, bezbolesna i całkowicie bezpiecznie eliminuje komórki tłuszczowe, nie uszkadzając przy tym tkanek otaczających. Po zabiegu należy zwiększyć spożycie płynów i stosować się do diety niskotłuszczowej oraz powstrzymać się od spożywania alkoholu co najmniej 72 godziny.
Przygotowanie do zabiegu:
Przeciwwskazania do zabiegu: